YAZI ATÖLYESİ 2

YAZI ATÖLYESİ 2

 Yeni haftada yeni yazarlarla herkese merhaba... Her zaman büyüklerin yazılarını okuyor, onları dinliyor, onların düşünceleriyle hayatımıza yön veriyoruz. Tüm bunların yanında çocukların ne dediğini, düşüncelerini belki de biraz geri planda bırakıyoruz. Yazı Atölyesi'yle amacımız çocukların düşüncelerini büyüklere duyurmak ve kendilerini aktarmalarını sağlamak belki de geleceğin yazarlarını yetiştirmek için küçük adımlar atmak... Yazı Atölyesi başlıyor. Empati konusuyla sizlere sesleniyoruz. MUŞ Varto Çaylar Yatılı Bölge Ortaokulundan Çağan Toprak BEYAZYILDIRIM sizlere "İnsan acı duyabiliyorsa canlıdır, başkasının acısını duyabiliyorsa insandır." diye seslenirken, İrem Ela GÜNDÜZ yaşadığı olaylarla size açıklamalar yapacak ve Asmin KILINÇ "Sizce empati kurmak ne işe yarar?" diyerek siz kıymetli okuyucularına yazılarıyla ulaşacak... Çalışmalarımıza destek veren Neslihan YALÇIN Hanımefendi ve Cukurova ailesine, Okul Müdürümüz Sayın Sinan TAŞ ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Yalçın SÜNE'ye teşekkürler.Sevgiyle kalın. Ender BEKTAŞ

 

Asmin KILINÇ 7/A Çaylar YBO

Sizce empati kurmak ne demektir? Bence başkasının duygularını, yaşadığı, içinde bulunduğu durumu anlamaktır.

***

Empati, bir insanın kendini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygusunu ve düşüncesini anlamasını sağlamaktır. Empatiyi nasıl kuracağınızı biliyor musunuz? Empati kurabilmeyi sağlamak istiyorsanız eğer, karşınızdaki kişinin bakış açısıyla bakmanız gerekir. Bence en önemlisi karşınızdakine onu anladığınızı anlatmaktır. Ayrıca doğru iletişim kurup karşımızdakiyle görüşürken ben dili kullanmak önemlidir. Sizce empati kurmak ne işe yarar? Bence empati kurmak kişiyi iyi etkiler. Onun gibi hissetmek önemlidir. Sizce empati kurmak toplum için önemli midir? Bence çok önemlidir. Neden mi? Bu sayede insanlar birbirini anlar, birbirine yaklaşır, kişiye anlaşılma hissi verir. Kişi kendini önemli hisseder, yalnızlık hissi ortadan kalkar. Mesela ara sıra kuzenimle şakalaşıyoruz, birbirimizin canını yakabiliyoruz sonra şöyle diyoruz: "Kendine yapmak istemediğin şeyi başkasına asla yapma." Empati kurmanın yararlarından biri de merhamet duygusudur, yardımlaşmayı sağlar.

***

 

Ne demişler: " İnsanı insan yapan empati yeteneğinin gelişmesidir."


Çağan Toprak BEYAZYILDIRIM 7/A Çaylar YBO

Sizin için empati neyi ifade ediyor? Benim için empati başkalarının duygularını anlamak için iyi bir araçtır.

***

Bu kavram herkes için önemlidir, neden mi? Çünkü bir başkasının ne hissettiğini ve nasıl düşündüğünü anlamak ona göre davranmak iyi bir iletişim için önemlidir. Empati kurmayan insanlara baktığımızda genellikle huysuz, huzursuz ve bencil olduklarını görürüz. Bunun nedeni empati kurmamanın verdiği eksikliktir. Empati bu mantıkla desteklenmelidir. İnsan acı duyabiliyorsa canlıdır, başkasının acısını duyabiliyorsa insandır. Bu nedenle günlük hayatta empatiye yer vermeliyiz. Yani hayatımızda empatiye yer açmalıyız.

***

 

Empati hem iyi bir iletişim için hem başkasının duygularını anlamak için önemlidir. Bu yüzden empati kurmalıyız. 


İrem Ela GÜNDÜZ 7/A Çaylar YBO

Empati nedir? Empati kendini karşıdakinin yerine koymaktır. Dünyada empati kuranların aksine empati kurmayanlar da var ama empati kurmak güzeldir. Gelin size yaşadığım olayı anlatayım.

***

Günlerden cumartesiydi. Ailece Varto'ya gitmeye karar verdik. Yola çıktık ve önümüzde beyaz bir taksi vardı. Varto'ya girdiğimizde o beyaz taksi bir köpeğin ayağını ezdi. Biz durduk, köpek yavaş yavaş ilerliyordu. Adamın yaptığı davranış doğru değildi. Görmesine rağmen köpeğe ne oldu diye bakmadan çekip gitmişti. Eğer empati kursaydı durup köpeğe bir şey oldu mu diye bakardı. Sadece bu durum değil. Hayvanlara zarar veren çocuklar da var. Köpeğin kuyruğunu kesen, kediyi tekmeleyen... O çocuklar kendilerini o canlıların yerine koysalardı böyle davranmazlardı. O hayvanların canı ne kadar acımıştır, kim bilir. Bu durum sadece hayvanlar için değil insanlar için de geçerli... İnsanlar için de empati kurmalıyız. Tabii toplum bu konuda duyarlı değil maalesef. Mesela fiziksel engeli olan insanlarla dalga geçebiliyorlar. Ben ise empati kurduğumu düşünüyorum. Geçen ay bizim köyde bir çocuk bacağını kırdı ve herkes ona kızdı. Kızmaları yanlıştı. Çünkü insanın dikkatsiz olacağı zamanlar da olabilir. Olmasa iyiydi ama insan ayağı takılıp yere düşebilir. Ailesi kendilerini çocuklarının yerine koysaydı böyle davranmazlardı çocuklarına. Çoğu insan empati kurması gereken yerde "bana ne, beni ilgilendirmez" deyip geçiyor ya da hemen tepki gösteriyor karşıdakini düşünmeden... İnsanları bir şekilde bilinçlendirmeliyiz. Mesela reklam yayınları bu konuda kullanılabilir. İnsanlara ulaşmalıyız.

***

 

Bazen bazı şeyleri geç olmadan anlamalıyız. Bugün başkasının başına gelen bir şey yarın bizim başımıza gelebilir. Atalarımız boşuna dememiş "Gülme komşuna gelir başına." Bu yüzden başkalarını anlamak önemlidir.

 

09.05.2022 346